V Kyjeve bude výsledky predpovedať prasa - zaujímavosti z Ukrajiny

02.06.2012 Celý región

Bratislava 1. júna (TASR) -

Členky skupiny FEMEN opäť napadli trofej pre majstrov Európy

V Ukrajine došlo už k viacerým pokusom o fyzické znehodnotenie trofeje určenej pre futbalových majstrov Európy. Incident s prestížnou striebornou trofejou s malými uškami, ktorého hlavným aktérkami boli dve polonahé členky hnutia FEMEN, sa udial aj v Dnepropetrovsku, 390 km juhovýchodne od Kyjeva.

Obe ženy z ukrajinskej politickej skupiny FEMEN, ktorými sú francúzska novinárka Emma Aelsová a dlhoročná členka Inna Ševčenková, chceli vyjadriť protest nad narastajúcim sexturizmom v súvislosti s finálovým turnajom EURO 2012. Dvojicu žien zatkli a obvinili z porušovania verejného poriadku a budenia verejného pohoršenia, ale neskôr ich prepustili.

Skupine FEMEN súčasne vo svojom vyhlásení uviedla, že dnepropetrovská polícia zatkla aj jednu francúzsku fotografku a poľskú novinárku, pričom im zabavili aj videotechniku. Dve členky skupiny FEMEN zhodili trofej určenú pre majstrov Európy už aj 12. mája, keď ju vystavovali v Kyjeve. Obe vtedy dostali pokutu vo výške 40 dolárov.

Výsledky zápasov bude predpovedať jasnovidecké prasa

Výsledky zápasov na nadchádzajúcich majstrovstvách Európy vo futbale na Ukrajine a v Poľsku bude predpovedať výnimočne nadané "jasnovidecké prasa", oznámil úrad starostu ukrajinskej metropoly Kyjev.

Ide o "pravú ukrajinskú ošípanú, proroka, ktorý pozná všetky úskoky futbalu," uvádza sa vo vyhlásení. Na majstrovstvách sveta v Juhoafrickej republike (JAR) v roku 2010 vykonávala podobnú jasnovideckú činnosť chobotnica Paul.

"Jasnovidecké prasa" bude mať počas majstrovstiev čestné miesto v centre Kyjeva, odkiaľ bude každý deň o 16.00 h predpovedať výsledok nadchádzajúceho zápasu. Vo vyhlásení sa neuvádza, akým spôsobom predpoveď prebehne.

Paul sa stal najslávnejšou chobotnicou na svete, keď úspešne predpovedal výsledky zápasov nemeckej reprezentácie na majstrovstvách sveta, ako aj finálového duelu medzi Nemeckom a Španielskom.

Chobotnica, ktorá medzičasom uhynula, zverejňovala svoje proroctvá tak, že si vyberala potravu zo škatuliek označených farbami víťazných mužstiev.

Ukrajina by si mala počas turnaja prilepšiť o 1,5 miliardy dolárov

Ukrajinská ekonomika by si mala vďaka organizovaniu futbalového EURO 2012 prilepšiť o 1,5 miliardy dolárov.

Podľa ministra infraštruktúry Borisa Kolesnikova dosiahne krajina zisky minimálne 1,3 až 1,5 miliardy dolárov, pričom príjmy cestovného ruchu by mohli vzrásť až o 20 percent. Ukrajinskí predstavitelia dva týždne pred začiatkom turnaja (8. júna) oznámili, že už prakticky dokončili všetky prípravy na organizáciu turnaja.

Ukrajina pripravená aj na nepriaznivé počasie, raketami na mraky

Ukrajina je pred blížiacim sa európskym šampionátom vo futbale pripravená aj na nepriaznivé počasie. V prípade, že počas EURO 2012 sa vyskytnú nad dejiskami zápasov dažďové mraky, ukrajinskí organizátori ich rozoženú vypálenými raketami.

Podľa dlhodobej predpovede počasia má počas finálového turnaja dominovať v Ukrajine suché obdobie aspoň v prvých zápasoch. "Očakávame, že 9. júna nebude v Ukrajine pršať. Teploty by sa mali pohybovať od 20 do 24 stupňov Celzia," uviedol Anatolij Prokopenko, zastupujúci šéf Ukrajinského meteorologického ústavu.
 

Vyberte región